fbpx
méltányos kereskedelem fairtrade logó

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

9 érv a méltányos kereskedelem mellett

Biztonságos élelmiszer, tisztább környezet, javuló megélhetés – csak néhány ok, amiért érdemes a méltányos kereskedelmet választani. 

1. A méltányos kereskedelem (fair trade) azt jelenti, hogy a munkások és a gazdák tisztességes fizetséget kapnak, és megfelelő körülmények között dolgozhatnak. A fair trade termékek biztonságos és egészségre nem ártalmas munkafeltételek mellett készülnek, ahol a dolgozók tisztességes árat kapnak az elkészített termékekért, és beleszólásuk van munkahelyük működésébe.

2. A méltányos kereskedelem termékeinek előállítása kevésbé terheli a környezetet.

3. A méltányos kereskedelem  jó minőséget garantál. Ezeket a termékeket nagyrészt kézi munkával állítják elő,így lehetővé válik, hogy nagyobb figyelem jusson a részletekre, ami végül jobb minőségű terméket eredményez.

méltányos kereskedelem fairtrade

4. A méltányos kereskedelem biztonságos: támogatja az integrált mezőgazdasági rendszereket, megőrzi a természetes ökoszisztémát, és csökkenti a káros – termelők egészségére is veszélyes – mezőgazdasági kemikáliák használatát, ezáltal javítja a talaj termelékenységét. Mindez olyan élelmiszereket eredményez, amelyek biztonságosabbak a vásárlók és a termelők számára is.

Tudod, hol vehetsz fairt trade csokit, kávét? Összegyűjtöttük a lelőhelyeket.

5. A méltányos kereskedelem támogatja a helyi közösségeket. A termelők és a munkások együttműködése révén a méltányos kereskedelemből származó bevételt visszaforgatják a helyi közösségbe, így javulnak a lakhatási, egészségügyi és oktatási körülményeik.

6. A méltányos kereskedelem tervezhető a gazdák számára. A fair trade elkötelezett a termelők és vásárlók közötti kapcsolat erősítésében. Ez a kapcsolat egyenes utat jelent a vevők számára a minőségi termékek és olyan termelők felé, akikben megbízhatnak. A termelők és a munkások valamint családjaik számára pedig fenntartható és megbízható utat a jobb megélhetéshez.

méltányos kereskedelem fairtrade

7. A méltányos kereskedelmen közel hozza egymáshoz a különböző kultúrákat. A fair trade termékek különleges helyekről és emberektől származnak. A termelőket és munkásokat bevonják az egész értékesítési folyamatba, a termékek magukban hordozzák, híven tükrözik a készítők kultúráját.

Tudj meg többet a méltányos kereskedelemről! Még több cikk, videó

8. A méltányos kereskedelem fenntartható helyi gazdaságokat jelent. A méltányos kereskedelem lehetővé teszi a gazdák és a munkások számára, hogy maguk alakíthassák jövőjüket. Saját üzletet tudnak kiépíteni ahelyett, hogy egy viszonteladónak dolgoznának, így a profit egy része is megmarad a közösségüknek, ami visszaáramlik a saját üzletükbe.

9. A méltányos kereskedelemben is a pénzed szavazat. Ha fair trade terméket veszel, nemcsak jó minőségű termékhez jutsz, hanem azoknak az életminőségét is javítod, akik a mindennapi ételedet és a használati tárgyaidat készítik.

A fordítást köszönjük Juharos Eszternek, a TVE önkéntesének.

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás