fbpx

| Tudatos Vásárló

82 illat, amit inkább kerülj el

Ember- és állatkísérletek eredményei alapján állították össze a jelölendő allergén illatanyagok listáját. 

Mint korábban írtunk róla, az EU kozmetikumokkal foglalkozó tudományos bizottsága (SCCNFP) 2012-ben már 82 biztos allergén illatanyagot azonosított.

 

De mi alapján mondják valamire, hogy allergén kozmetikai összetevő?

Az EU Fogyasztási Cikkek Tudományos Bizottsága (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) az SCCNFP munkájából indul ki.

 

A felülvizsgálat során felhasználták a fogyasztók szempontjából releváns allergén hatású illatanyagokkal, természetes eredetű kivonatokkal foglalkozó újabb kutatási eredményeket. Ahol szükséges számítógépes becslésekkel egészítik ki az elérhető információkat.

 

Az eredmények alapján az anyagokat (embereken vagy állatokon) bizonyítottan kontakt allergén, valószínűsíthetően kontakt allergén, illetve lehetséges kontakt allergén csoportokba sorolták.

 

Besorolás

Illatanyagok száma

Természetes kivonatok száma

A vegyületek listája (és link a nevükhöz)

Címkézési ajánlás

Embereken bizonyított allergén

54

28

82 anyag (13.1)

A címkézés ajánlott

Állatokon bizonyított allergén

18

1

19 anyag (13.2)

A címkézés ajánlott

Valószínűsíthetően allergén

26

 

26 anyag (13.3)

A címkézés ajánlott

Lehetséges allergén

35

13

48 anyag (13.4)

 

A táblázatból jól látszik, hogy a természetes anyagok is allergizálhatnak.

 

Allergének az embervizsgálatok alapján

A vizsgálatok eredményei alapján az SCCS összesen 54 vegyületet (illatanyagot) és 28 természetes kivonatot (illóolajat) sorolt az „emberen bizonyítottan kontakt allergén” anyagok közé. Az ide sorolt anyagok közül 17 különös aggodalomra ad okot tekintettel a velük kapcsolatos nagyszámú jelentésre. Például a hidroxiizohexil-3-ciklohexén-karboxaldehiddel (HICC) kapcsolatban több mint 1500 ember esetén írták le az allergizáló hatást a SCCNFP 1999-es jelentése óta.

 

17 legveszélyesebb allergén
Cananga odorata and ylang-ylang oil, eugenia caryophyllus leaf / flower oil, evernia furfuracea extract, evernia prunastri extract, jasminum grandiflorum / officinale, myroxylon pereirae, santalum album, turpentine (oil), cinnamal, cinnamyl alcohol, citral, coumarin, eugenol, geraniol, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (HICC), hydroxycitronellal, isoeugenol

Allergének az állatvizsgálatok alapján

Azokban az esetekben, amikor a humán hatásokkal kapcsolatos adatok hiányoztak, vagy nem voltak megfelelőek egereken végezett helyi nyirokcsomó-vizsgálatok alapján (LLNA), vagy tengerimalacokon végzett kísérletekben értékelték az illatanyagok bőrszenzitizáló hatását, de más állatkísérletek eredményeit is felhasználták. Mintegy 70 illatanyaggal végeztek állatkísérleteket, ezek alapján – figyelembe véve a humán eredményeket is – 18 vegyületet és 1 természetes kivonatot soroltak az „állatokon bizonyítottan kontakt allergén” anyagok közé.

 

A meglévő bizonyítékok alapján az SCCS 26 vegyületet a „valószínűleg kontakt allergén”, 35 vegyületet és 13 természetes kivonatot pedig a „lehetséges kontakt allergén” kategóriákba sorolt.

 

Megjósolható, hogy valami allergén?

Egy vegyület azon képessége, hogy reakcióba lépjen a bőrben lévő fehérjékkel, meghatározza a bőrt érzékennyé tevő képességét. Az anyagok szerkezete alapján számítógéppel modellezni lehet, hogy egy anyag hogyan tud reakcióba lépni a bőrrel.

Bár a számítógépes modellezésben jelentős előrelépések történtek, ez a módszer önmagában nem képes teljes bizonyossággal meghatározni a bőrallergéneket. Más vizsgálati eszközökkel kiegészítve viszont hasznos előrejelzéseket ad.

 

 

Források: Green Facts, SCCNFP

Fotó: Jenni Konrad, Flickr 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás