fbpx

| Szigeti-Böröcz Borbála

7 lépés a tökéletes, minimál kapszulasminkkészlet kialakításhoz

A sminkes táskád kezd megtelni, folyton keresgélned kell a kedvenc szemceruzádat, viszket az arcod smink alatt, és nem tudod mitől? Itt az ideje, hogy létrehozd a saját kapszulasminkedet!

Sokan nem tudják, vagy nem figyelnek rá, de a sminkeszközöknek is van szavatossági ideje, általában a felbontástól számított fél/egy év (minden terméken rajta van egy kis tégely-ábrán). Így könnyen előfordulhat, hogy a sminktáskád tele van lejárt szavatosságú, irritáló, romlott, kellemetlen szagú termékekkel, te pedig nem érted, miért olvad le a smink rólad az első tavaszi napsütésre és miért viszket a szemed a festék alatt. 

A kapszula-jelenség
Manapság egyre többször olvashatunk a kapszula-jelenségről, akár a ruhatár kapcsán. A dolog lényege, hogy a kevesebb néha több-elv mentén egymáshoz illő, minőségi darabokat szerzünk be, csupa olyasmit, ami illik egyéniségünkhöz, ezzel rengeteg időt- és pénzt is tudunk spórolni. Egyfajta minimalista hozzállás az alapdarabok tekintetében, ruhákra, sminkre egyaránt működik.

 

 

7 lépés a tökéletes, minimál kapszulasminkkészlet kialakításhoz

 

1. lépés: A tökéletes smink alapja az, hogy az előző sminket lemosd! A hatékony, kíméletes sminklemosó és a megfelelő bőrápolás a legjobb sminkalap. A másik alap tétel, hogy az ecseteket, fésűket rendszeresen tisztítani, fertőtleníteni kell. Csak így lesznek tartósak és tiszták a sminkeszközeid.

2. lépés: Tűzd ki a célodat! Miért akarsz változtatni a sminkfelszereléseden? Átláthatatlan a neszeszered? Áttérnél a natúr dekorkozmetikumokra? Allergia-gyanú? Új területre helyeznéd a hangsúlyt? Döntsd el, mi a célod, és ezt tartsd szem előtt végig!

 

3. lépés: Ürítsd ki a sminktáskádat és szelektálj! Légy kíméletlen! Mindennek a kukában a helye, aminek lejárt a szavatossága, furcsa az állaga, szaga, sérült, törött a doboza. Ha nem használtad az elmúlt 1-2 hónapban, ajándékozd el! Mivel az eszközök nagy részének a szavatossága lejár a felbontástól számított 6 hónapon belül, így kár magadat azzal áltatni, hogy azt a szép pink rúzst majd a jövő télen biztos használnád! Lehet, hogy most azt gondolod, eddig is használtam a 2-3-4 éves szemhéjpúdert, miért dobjam most ki? Azért, mert minél többet terheled a bőröd a lejárt szavatosságú kozmetikummal/sminkkel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egyszer betelik a pohár a bőrödnél, és kialakul az allergia. 

 

4. lépés: Gondold végig, mik azok a sminkeszközök, amiket minden nap használsz, ami nélkül nem utazol el, amiket egy lakatlan szigetre is magaddal vinnél? Ez mindenkinek egyéni. Ha a szemedet szereted hangsúlyozni, úgy biztos ebben a top csoportban van egy jó szemceruza/tuss, egy szempillaspirál és egy szemöldökceruza szemöldökfésűvel. Ha a minimálprogram híve vagy, valószínűleg egy szempillaspirál, egy pirosító és egy szájfény a Te választásod. Ez a Te döntésed! Ezt az alapot lehet kiegészíteni alkalmakra egy-két erőteljesebb színű rúzzsal, szemhéjpúderrel. Válassz természetes színeket (2-3 félét), amiből az egyik púder tartalmazzon csillámport, így máris kész az alkalmi smink, a többit pedig használhatod hétköznap!

 

5. lépés: Most fésüld össze a céljaidat, azt, hogy milyen sminkeszközök nélkülözhetetlenek a számodra, és hogy mi maradt a sminktáskádban. Ha hiányzik valami, úgy azt próbált beszerezni szaküzletben, ahol szakemberek segítségét is igénybe veheted. Mivel a kevesebb több elve alapján alakítod éppen ki a kapszula sminkkészletedet, így kevés, de tartós és jó minőségű dologra van szükséged, amelyek illeszkednek a bőrtípusodhoz, bőrszínedhez. Ez utóbbi az alapozónál különösen fontos. Mivel ennek van a legnagyobb víztartalma a sminkeszközök között, így ez a legromlandóbb termék. Cserébe a bőrszíned a tavaszi-nyári időszakhoz képest biztos változik őszre-télre. Így egy évben valószínűleg két, eltérő színű alapozóra lesz szükséged. Keresd a kisebb kiszerelést!

 

6. lépés: Olyan termékeket válassz, amelyek illenek színben és stílusban egymáshoz, a te bőrödhöz és amit biztos használni fogsz. Ha csak nappali sminket szoktál viselni, úgy bármennyire is szuperül mutat a polcon a vörös rúzs, nem a Te színed lesz. Lehet, hogy elég egy natúr szájfény, vagy egy szuper ajakápoló. Inkább egy jó minőségű korrektort válassz a kis hibák elfedésére. Ha gyulladt, pattanásos a bőröd, az arctisztításra helyezd a hangsúlyt, és gyógykorrektort (antibakteriális, gyulladáscsökkentő) keress.

 

7. lépés: Végül, ha már kialakítottad a saját kapszula sminkkészletedet, légy résen! Az új divatok jönnel-mennek, a sminktáskád pedig újra megtelik, ha nem tartod szem előtt: LEJÁRAT, CÉL, ALAPDARABOK!

 

A szerző, Szigeti-Böröcz Borbála szépségterapeuta.

Képek forrása: http://www.pixabay.com

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás