fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

6 kérdés, amit gondolj át, ha adományozni szeretnél

Egyre többen adományoznak pénzt vagy tárgyat. Összeszedtünk néhány szempontot, ami segíthet abban, hogy sikeresebb és örömtelibb legyen az adományozásod nem csak neked, de annak is, aki kapja. 

1. Egyszeri vagy rendszeres pénzadomány?

Az egyszeri adomány előnye, hogy elég egy évben vagy félévente egyszer megnyomnunk az utalás gombot. Hátránya, hogy ha nagyobb összeget adományozunk, rossz tervezés esetén akár meg is boríthatja a háztartásunk havi költségvetését. Mindkét félnek szerencsésebb az akár kisebb összegű, de rendszeres, havi adomány.

A fogadó szervezetnek rendszeres, tervezhető bevételt jelent, az adományozónak akár „észrevétlen” is maradhat ez a kiadás. Elég arra gondolnunk, ha csak havonta egyszer lemondunk egy vagy két tejeskávéról még nem fogunk elaludni a munkahelyen, és a kávézók sem mennek tönkre, de máris megvan kb. 800 – 1.500 forint – attól függ hol fogyasztanánk -, amit egy jó célra fordíthatunk. Ez éves szinten 10.000 – 18.000 forint bevételt jelent a szervezetnek, ami nem tűnik soknak, de tegyük fel, hogy még jó néhányan hozzánk hasonlóan döntenek…

 

2. Mit támogassak?

Ha már megtaláltad, hogy milyen területen tevékenykedő civil szervezetet támogatnál, de nem szeretnéd csak úgy a nagy kalapba bedobni a pénzed, érdemes jobban szétnézni.

Már egyre több szervezet kér konkrét célra pénzadományt, így kiválaszthatod, hogy egy kutyamenhely élelmiszer és gyógyszervásárlását, egy hátrányos helyzetű gyerek iskolakezdését, művészeti oktatását, vagy étkeztetését segítenéd inkább.

 

3. Utaljak vagy vegyem meg én?  

Adományozóként nem gondolunk bele, de sok szervezetnél az is nehézséget okoz, hogy a pénzadományból beszerezni kívánt élelmiszer, gyógyszer vagy bármilyen más eszközök megvásárlása és a helyszínre szállítása további humánerőforrást és pénzügyi ráfordítást igényel.

Ezért sokszor óriási segítséget jelent, ha maga az adományozó gondoskodik az adomány beszerzéséről és a helyszínre szállításáról/postázásáról. Számos szervezet honlapján találkozunk konkrét felhívással, hogy milyen tárgyra van szükségük pl. beteg gyerekek kívánságlistája, könyvek tanodás gyerekeknek, kutyatáp kutyamenhelynek.

 

4. Lecserélném a hűtőmet. Jó lesz nekik a régi?

Környezetvédelmi szempontból mindenképp szerencsés, ha egy tárgy – legyen az ruha, bútor, elektronikai berendezés, amit már nem használunk – nem a szemétben végzi, hanem továbbadjuk, és másnál hasznosul még egy darabig. Viszont tartsuk szem előtt, hogy egy szakadt ruha vagy félig szétesett szekrény valószínűleg másnál sem tesz jó szolgálatot; egy javításra szoruló hűtő nem segítség egy olyan családnak, aki örül, ha a havi villanyszámlát kifizeti, mivel valószínűleg nem telik nekik javíttatásra.

Tehát, ne mossuk össze a lakásunk lomtalanítását az adományozással. Csak olyan dolgot adományozzunk, ami még működőképes, ép, és biztos, hogy jó darabig tudja használni az akinek, adjuk. Legjobb, ha megkérdezzük a fogadó szervezetet, hogy konkrétan mire van szükség, hiszen ők napi kapcsolatban állnak a rászorulókkal.

Olvass tovább itt: Tanuljunk adományozni!

5. Az adományozás egy fajtája az etikus vásárlás is…

… ha olyan terméket veszel, amelynek elkészítésébe sérült vagy hátrányos helyzetű munkaerőt vontak be, hiszen ezzel az ő munkahelyüket, a hosszú távú megélhetésüket és az önbecsülésüket segíted.

  • Segítő Vásárlás oldalon megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató műhelyek termékeit találod lakásdekorációtól a gyerekjátékokon keresztül a háztartási textíliákig.

  • A Kockacsoki kézműves csokoládéi autista fiatalok bevonásával készülnek. A Kockacsoki Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadó hely. Legyél a TVE tagja vagy Szupertagja és legyen neked is kedvezménykártyád!

  • Az Igazgyöngy Alapítvány oldalán olyan termékeket (papírsárkány, táska, társasjáték) találsz, amelyek hátrányos helyzetű felnőttek bevonásával készülnek és gyönyörű gyerekrajzokkal díszítették.

  • A Fruit of Care webshopjában többek között megváltozott munkaképességűek által készített gyertyák, mécsesek, merítet papírból készült füzetek közül válogathatsz. 

  • A Sharolta használt farmerből készült táskáival, nem csak a ruhaipari hulladék mennyiségét csökkented, de most minden megvett táska árából Taita Alapítvány munkáját támogatják, a befolyt összegből cipőt vesznek egy afrikai árvaházban élő gyerekeknek.

  • Ha sörözéskor SHARE sört iszol, a bevételt 100%-ban jótékonysági célra fordítják. 

  • Ha Fairtrade terméket vásárolsz, hozzájárulsz ahhoz, hogy a fejlődő országokban mezőgazdaságból élő családoknak tisztes megélhetésük legyen.

… ha olyan terméket veszel, amellyel egy jó ügyért dolgozó civil szervezet munkáját támogatod.

Itt összegyűjtöttünk több jófej szervezetet, akik számos izgalmas projekttel segítik, hogy élhetőbb legyen a világunk.

Választhatod a TVE-s Fairtrade keep cup-ot is, ezzel nem csak csökkentheted a hulladékodat, de segíthetsz népszerűsíteni a méltányos kereskedelmet is. 

6. Az idő pénz

Végül, de nem utolsó sorban: nem csak a pénzedet, hanem az idődet és a tudásodat is adományozhatod egy jó ügyért. A legtöbb civil szervezet szívesen fogad önkénteseket különböző feladatokra.  

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás