fbpx

| Tudatos Vásárló

6 dolog, ami ne legyen a kozmetikumodban

Vásárlás előtt olvassuk el a kozmetikumok címkéjét, és kerüljük a kritikus kozmetikai összetevőket. Mindig van jobb választás. 

Csökkenthetjük az esetleges egészségügyi kockázatot, allergizáló, irritáló hatást, ha kerüljük az alábbi összetevőket tartalmazó termékeket: 

 

parabének

A  kozmetikai tartósítószerként használt  parabének károsítják az emberi hormonrendszert, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, az uniós ökocímke is kizárja a használatukat, és több nagy cég önként kivonta ezeket szereket.

 

– triklozán

Baktérium-, gomba- és vírusölő szer. Bár az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezet Hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat fejlődésére, károsítja a pajzsmirigy és a méh izmok működését.

 

PEG (polietilénglikol)

Emulgeálószer, egyben tartja a zsíros és vizes részeket, ettől a termék homogén lesz. 

PEG-ek áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt, így bejuthatnak egyéb káros szennyező anyagok isPEG-ekben gyakran megtalálhatóak a gyártás során beléjük került problémás szennyezőanyagok is.

 

BHT (butylhydroxytoluol)

Antioxidánsként használják, késlelteti és gátolja az oxidációs folyamatot. Allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hat.

 

BHA (butylhydroxyaniol

Antioxidánsként használják, késlelteti és gátolja az oxidációs folyamatot. Allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hat.

 

EDTA (Etilén di-aminotetra acetát)

Kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló, környezetet veszélyeztető anyag

 

Még ez is érdekelhet: 

Kritikus kozmetikai összetevők

Tanácsok a pattanásos bőr ápolásához

– Erre figyelj hidratáló krém vásárlásnál

– Tévhitek a bőrápolásról

– A babák bőre védelemre szorul

– Hogyan válasszunk peelinget?

– Lábápolással sok betegséget megelőzhetünk

Ökokozmetika a házimunka ártalmai ellen

– 5 dolog, ami ne legyen a fogkrémedben

 

 

A képet köszönjük Szabadi Gergelynek a TVE önkéntesének!

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében készült.   

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás