fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

19 raklapnyi adomány – sikeres volt a budapesti élelmiszerbank első lakossági gyűjtése

Decemberben mi is hírt adtunk a Budapesti Élelmiszerbank megalakulásáról és az első, karácsonyi lakossági élelmiszergyűjtésről. Az akció sikerrel zárult, a 19 raklapnyi, közel 8 tonna felajánlott élelmiszert 32 rászorulókat segítő civil szervezet között osztotta szét az Élelmiszerbank.

Az akció során az élelmiszerbank önkéntesei magánemberektől gyűjtöttek élelmiszer adományokat, amelyeket a felajánlók a helyszínt biztosító boltokban vásároltak meg. A gyűjtés helyszínéül budapesti szupermarketek szolgáltak. A cégek az akció befogadásán túl a gyűjtés sikeréhez is hozzájárultak. A két üzletlánc heti katalógusának címlapján megjelent hirdetésből már a gyűjtés előtt tájékozódhattak az akcióról a vásárlók. A bolti hangosbemondó is segítette az adománygyűjtést minden üzletben, ahol erre a technikai lehetőségek adottak voltak. Volt olyan áruház, amely saját készleteiből is juttatott adományt.

A gyűjtéshez számos felajánlás érkezett vállalatoktól is. Az összegyűjtött élelmiszereket már a boltban termékcsoportok szerint szétválogatták, és kartondobozokba csomagolták. A gyűjtéshez szükséges nagyszámú kartondobozt két hullámkarton gyártó cég adományozta az egyesületnek. Az összegyűjtött áru elszállítása is nagy kihívást jelentett, de az akció itt sem maradt partner nélkül: két szállító cég szintén adományként biztosította a szállító kapacitást, így az élelmiszerek időben és sérülésmentesen jutottak el az Élelmiszerbank raktárába. A gyűjtésnél használt kommunikációs anyagok – gyűjtőpont, szórólap, reklámszatyor, póló – tervezése és elkészítése egy reklámügynökség odaadó munkájának eredménye. A gyűjtést megelőző PR akciót is a cég munkatársai szervezték, szintén adományként.

A cégek mellett közel 150 önkéntes dolgozott az akció sikeréért. A legifjabb önkéntes egy alig 3 éves fiatalember volt, akit 1,5 óra “emberpróbáló” szórólaposztást követően is csak enyhe fizikai kényszer hatására tudtak szülei egy kis pihenőre rávenni.

A három nap munkájának eredményeként összesen 667 gyűjtőkarton élelmiszert adományoztak a boltok látogatói. Ez közel 8000 kg árut jelent, ami 19 raklapot töltött meg. A legnagyobb mennyiségben tésztát, lisztet, konzervet és édességet adományoztak az emberek.

Az összegyűjtött élelmiszereket – a közben beérkezett vállalati adományokkal együtt – 32 szociális szervezet között osztották szét az 51. hét folyamán. Az adományok szétosztásánál figyelembe vették, hogy az adott szervezet hány embert lát el, illetve hogy gondozottjaik csak készárut (csoki, konzerv stb.), vagy főzési alapanyagot is (liszt, rizs, étolaj stb.) fel tudnak-e használni.

Az akcióban a következő cégek segítették a Budapesti Élelmiszerbank munkáját: Match, Cora, Dunapack, Rondó, Rynart, Gondrand, Well.

További információ: Budapesti Élelmiszerbank Egyesület – Karácsonyi élelmiszer gyűjtés, 2005

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás