fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

16 ezer levelet kapott a Samsung

Nemrégiben hírt adtunk a Make IT Better kampányról, amely a fogyasztók bevonásával felszólította az okostelefonok gyártóit, hogy csökkentsék termékeik környezetterhelését. Az akció sikerét mutatja: egy dologban végre vallott a Samsung. 

Az okostelefonok előállítását súlyos környezeti károk övezik a nyersanyag kibányászásától egészen a telefonok összeszerelését végző ázsiai gyárakban dolgozók munkafeltételéig. Mindez bárki számára nyilvánvaló, ha megnézi a videómegosztókra feltöltött filmeket, amelyek között az ázsiai gyárak tömeges öngyilkossági kísérletéről vagy az ónbányászok kilátástalan életéről is bőven találhat anyagot az érdeklődő.

Az Ecologist filmje az ónbányászokról

A Friend of Earth szervezet Make It Better kampányában az okostelefon tulajdonosoknak a témában való tájékozódás és a kampányhoz tartozó alkalmazás letöltése mellett arra is volt lehetőségük, hogy levélben vonják kérdőre az Apple vagy a Samsung készülékek gyártóit. Utóbbi 16 ezer levelet kapott.

A Samsung beismerte, a mobiltelefonjaihoz használt ón valószínűleg olyan bányából származik, ahol gyerekmunkásokat foglalkoztatnak. A cég azzal védekezett, nem volt közvetlen kapcsolatuk az indonéziai Bangka-szigetről érkező ónbeszállítókkal. Nincs okunk örülni, bőven lenne még mit beismerni az óriásvállalatnak.

A Make It Better kampány mellett a makeITfair program is a fogyasztói elektronikai cikkek ellátási láncával kapcsolatos emberi jogi, munkaügyi visszaélésekre és a környezetvédelmi problémákra szeretné felhívni a figyelmet. A makeITfair programról itt találsz bővebb információt!

„A céget többek között azzal gyanúsítják, hogy dél-koreiai gyárában kizsákmányoló módon dolgoztatja munkásait” – írja az amerikai GlobalPost. A cikkből az is kiderül, több korábban ott dolgozó munkásnál diagnosztizáltak agydaganatot és/vagy leukémiát. A halálos betegségeket a Samsung (és Apple) okostelefonokba szerelt félvezetőkkel hozták összefüggésbe. Következmény egyelőre nem lesz, az áldozatokat sem a cég, sem a kormány nem támogatja. A Samsung azt sem hajlandó beismerni, hogy a készülékeihez használt félvezetők károsak lehetnek az egészségre.

Kép: FEO

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás